Over Ons
Welkom bij Our HERitage, waar we de diversiteit van onze Caribische voormoeders vieren. Ons project richt zich op persoonlijke aandacht en toewijding aan kwaliteit. Met deelnemers uit 12 regio's en vertegenwoordiging van 11 subgroepen, streven we naar een diverse benadering met individuele portretten.
Fausia S. Abdul begon op haar 15e te schrijven voor een lokale krant over sociale rechtvaardigheid en de wereld om haar heen. Tijdens haar studies richtte ze zich o.a. op de rol van vrouwen in Amerikaanse revoluties en de Arabische lente. Gedreven door de ontdekking dat vrouwen vaak slechts als slachtoffers werden gezien, verdiepte ze zich verder in hun kracht. Met meer dan 12 jaar buitenlandervaring en gouvernmentele werk werd ze zich -- op een pijnlijke manier-- steeds meer bewust van haar eigen Caribische roots. In 2021 had ze de wens deze geschiedenis voor iedereen toegankelijk te maken, wat leidde tot haar focus op culinaire tradities in Suriname en de Guyana's: The Culinary Historibbean en een aankomend boek.
Na in 2022-3 zware overheidsdiscriminatie door de Nederlandse overheid ondervonden te hebben was het genoeg. De stapels papers werden weer van de plank gehaald en Our HERitage werd midden in de nacht achter mijn laptop geschreven, typend in de nacht met tranen en vastberadenheid. Een ander perspectief wou ik delen met mijn mede-ambtenaren en burgers, zodat men weet over wie je spreekt en beslist. Eentje die gestaafd werd door onderzoek en met een diverse groep Caribische Nederlanders die samen zouden werken. Perspectieven naar voren brengen. die te lang in de schaduw hebben gestaan.
In 2023 kwam Fausia weer terug in Nederland en kwam al snel in contact met het Fonds voor Cultuurparticipatie dat met enthousiasme op haar project en de partners reageerde. Fausia ging erna aan de slag met het samenstellen van het Our HERitage team en zo kwam ze (weer) in contact met oude en nieuwe connecties die ieder bijdragen met een eigen unieke stem en perspectief. Lees hieronder meer over de hun interessante achtergronden van het Team, Academische Review Commissie en overige Bijdragers.
Samen vormen we nu een team met diverse Surinaamse/Caribische achtergronden, ideeën en expertises, vastbesloten om via historische portretten de kracht en diversiteit van Caribische vrouwen naar voren te brengen.
Wie zitten er achter Our HERitage?
Fausia S. Abdul
Oprichter
Coordinator & Onderzoeker
Als PhD-kandidaat met meer dan 12 jaar ervaring als beleidsadviseur, onderzoeker en communicatieconsultant voor internationale organisaties in o.a. Amsterdam, Berlijn, New York en Wenen, is Fausia gespecialiseerd in taal-, socio-politieke en theologische vraagstukken. Haar passie voor gendergeschiedenis bracht haar tot een extra diploma en dit project, waarin haar gemengde Caribische achtergrond centraal staat.
Rashid Dossett
Onderzoeker
Caribische Eilanden & Migratie
Als alumnus van de Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam, is Rashid gespecialiseerd in antropologische en sociologische kwesties rond de Westerse wereld en het Globale Zuiden. Oorspronkelijk uit de Cariben, richt hij zich op de koloniale erfenis van de Cariben en Latijns-Amerika. Het is ook het onderwerp van zijn huidige PhD aan de Vrije Universiteit van Brussel waar hij net ingestapt is. Daarnaast schrijft hij historische fictieve thrillers en houdt van cosplay en fotografie.
Tanya Sitaram
Sr. Onderzoeker Genealogie &
PhD Onderzoeker Contractarbeid
Als historica is Tanya gespecialiseerd in de Hindostaanse en bredere Aziatische migratiegeschiedenis naar Suriname en het Caribisch gebied. Haar werk brengt de ervaringen van migranten tot leven. Met 20 jaar ervaring bij het Nationaal Archief van Suriname combineert Tanya genealogisch onderzoek, archiefwerk, haar promotie en het doceren aan de Anton de Kom Universiteit, met een focus op vrouwelijke contractarbeiders. Ze is ook de schrijfster van o.a. De Calcutta Brieven.
Hilde Neus
PhD Onderzoeker
Slavernijgeschiedenis
Na jaren van diepgaand archiefonderzoek naar vrouwen in de 18e eeuw, heeft Hilde talloze verrassende verhalen blootgelegd. Deze passie voor literatuur en vrouwengeschiedenis deelt ze wekelijks op de literaire pagina van krant ‘de Ware Tijd’ in Suriname en op (inter)nationale conferenties als docent en PhD kandidaat aan Anton de Kom Universiteit. Ze publiceerde eerder het boek over Susanna du Plessis.
Sjaïesta Nanhekhan
Partipatorisch Onderzoeker
& Jr. Onderzoeker Genealogie
Met een master in bestuurskunde van de Erasmus Universiteit en ervaring in participatief onderzoek, focust Sjaïesta op inclusieve samenlevingen en het bevorderen van inclusief beleid. Ze werkt met diverse onderzoeksmethoden, waaronder overheidsarchieven. Haar eigen achtergrond is net zo divers waardoor ze ook als deelnemer actief is. Naast haar werk als onderzoeker en haar rol als moeder, start ze volgend jaar haar PhD .
Fariel Soeleiman
Online Community Specialist -
Geboren en getogen in Suriname, heeft Fariel muziek gestudeerd in Amerika en Nederland. Sinds haar afstuderen in 2022 werkt ze in de filmindustrie, gespecialiseerd in social media, waarmee ze haar passie voor verhalen tot leven brengt. Nu werkt ze voor een stichting waar film voor mensen met een beperking tot leven komt. Haar Surinaamse roots verbinden haar sterk met de Caribische cultuur met feminisme als rode draad in haar leven.
Lily W. K.
Administratief Projectassistent
Met jarenlange ervaring in administratie en als gezondheidservaringsdeskundige, heeft Lily sterke affiniteit met de oudere generatie in de Surinaamse en Caribische gemeenschappen die in de bureaucratie in Nederland tussen wal en schip raken en nu op latere leeftijd daar hun weg in moeten vinden. Daarnaast is ze ook betrokken als vrijwilliger bij verschillende buurt- en gezondheidsinitatieven voor vrouwen van 55+.
Laurie Wissink
Vliegende Keep Bijdrager: Onderzoek (juni-juli '24 & november - heden '24)
Met een passie voor koloniale en gendergeschiedenis ziet Laurie de rode lijn van machtsverhoudingen in onze geschiedenis. Na haar opleidingen in Europese cultuur en geschiedenis (genderdiscourse in koloniale contexten) is ze in de archiefsector gedoken. Bij Collectie Overijssel zet ze de collecties op de kaart bij nieuwe klantgroepen en stimuleert ze maatschappelijk relevante onderzoeken.
Academische Review Commissie
Om de kwaliteit van ons werk te waarborgen en recht te doen aan het genderperspectief, maar ook de vele etniciteiten, migratiestromen en regio's die naar voren komen in de protretten van de voormoeders in dit project, bestaat onze review board uit een groep academici met specialisaties die recht doen aan de gendergeschiedenis & etno- en geodiversiteit die Our HERitage zo bijzonder maakt.
Prof. dr. Rose Mary Allen
Cultureel antropoloog van Curaçao en buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Curaçao. Ze is gespecialiseerd in de sociale en culturele geschiedenis van het Caribisch gebied, met een bijzondere focus op het slavernijverleden en de Afrikaanse diaspora, met name door een genderlens. Mede-editor van Handbook of Gender Studies in the Dutch Caribbean.
Coming Soon
...
Dr. Martine Zoeteman - van Pelt
Historicus en genealogisch onderzoeker bij het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) en gespecialiseerd in familiegeschiedenis en migratie in Nederland en het Caribisch gebied. Ze richt zich op de toegankelijkheid van archieven en de verbinding van persoonlijke verhalen met bredere historische contexten, met een focus op inclusiviteit.
Coming Soon
...
Met bijdrages van:
Rozemarijn (mei-juli 2024), Soraja (mei-juli 2024), Arun (mei-juli 2024), Tamara (mei-juni 2024), Laurie (juni-juli 2024), Sadie-Marie (juni-juli 2024), Marina (juli - september 2024), Emma (juli-augustus & december), Lisa (augustus-september & december 2024), Maisha (augustus-september 2024).