
Afgelopen weekend vierde het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis zijn 80-jarig bestaan. Het was een feest vol hoogtepunten: een besloten partnerdag in de vorm van een wetenschappelijk symposium, de volgende dag het Famillement, de bekendmaking van de Familiehistoricus 2025, de GenTalkShow en de publicatie van een speciale GEN-editie. Our HERitage was aanwezig bij de speciale partnerdag voorafgaand aan het Famillement.
In een intieme en warme setting kwamen onderzoekers, samenwerkingspartners en andere betrokkenen samen. Er waren veel bekende gezichten. Mensen die het werk van Our HERitage al langere tijd volgen of op verschillende manieren onderweg hebben ondersteund, waren erbij. Het werd een dag van verdieping en waardering voor elkaars inzet, maar ook om verschillende standpunten uit te wisselen.
De volgende dag was er overal in het CBG-gebouw iets te beleven: van live interviews tot informatiestands, van persoonlijke ontmoetingen met onderzoekers tot het bijwonen van de verkiezing van de Familiehistoricus 2025. Ook wij spraken met bezoekers over de rol van vergeten stemmen in familiegeschiedenissen, precies waar Our HERitage zich hard voor maakt. De gesprekken gingen niet alleen over stambomen of archieven, maar vooral over de betekenis van familiegeschiedenis in het heden. Wie wordt herinnerd? Wie ontbreekt nog in de verhalen? En hoe zorgen we dat stemmen die te lang zijn genegeerd een plek krijgen?
Een bijzonder moment tijdens het weekend was de presentatie van de jubileumeditie van Gen., het tijdschrift voor familiegeschiedenis. Deze feestelijke uitgave is voor iedereen toegankelijk en bevat bijdragen van onder andere Beatrice de Graaf, Maartje Duin, Bas von Benda-Beckmann, Nicole Terborg en Maddy Stolk. Ook vind je er een terugblik op de geschiedenis van het CBG, een column van Stephanie Biesheuvel en een inspirerend portret van oprichter Eltjo Beresteyn.
Benieuwd? De speciale editie van Gen. is gratis te lezen via deze link: https://lnkd.in/eZUmp6Cr
Wij kijken terug op een betekenisvolle weekend waarin familiegeschiedenis tot leven kwam. Met dank aan het CBG en alle betrokkenen die blijven bijdragen aan meerstemmigheid in het historische veld.