Van links naar rechts: Tanya Sitaram, Rose Mary Allen en Hilde Neus in Curaçao.
Onze teamleden Hilde Neus en Tanya Sitaram stonden in de weekendeditie van De Ware Tijd, een dagblad in Suriname.
Ons teamlid Hilde Neus schreef onlangs een artikel in het dagblad De Ware Tijd. In het artikel benadrukt Hilde de waarde van archieven in Suriname als inspiratiebron voor literatuur. Ze schrijft over hoe historische gebeurtenissen en werkelijk bestaande personen als hoofdpersonages in onze verhalen kunnen worden verwerkt. Een prachtig voorbeeld hiervan is het werk van Cynthia McLeod, met titels als ‘Hoe duur was de suiker’ en ‘Elisabeth Samson’. Cynthia heeft jarenlang archieven doorzocht om haar romans te creëren. Ze bespreekt de digitalisering en ontsluiting van belangrijke archieven, waaronder slavernijregisters, die cruciaal zijn voor het reconstrueren van familiegeschiedenissen. Daarnaast wordt de rol van platforms zoals allesurinamers.org en evenementen zoals Kon Makandra belicht, die de interesse in Surinaams familieonderzoek stimuleren.
Nederlandse Koloniale Archieven en Surinaamse archieven
In haar artikel benadrukt Hilde de waarde van de Nederlandse koloniale archieven, die een schatkamer van informatie zijn over het koloniale beleid en de economische aspecten van de slavenhandel. De gouvernementssecretaris documenteerde alles, van belangrijke gebeurtenissen tot strafhandelingen en financiële transacties. Dit resulteerde in kilometers aan archieven, die oorspronkelijk in Den Haag werden bewaard. Dankzij restauratie en digitalisering kunnen geïnteresseerden nu vanuit hun luie stoel deze waardevolle documenten bekijken via het Nationaal Archief.
Een groot deel van de Surinaamse archieven is inmiddels teruggebracht naar Paramaribo, mede dankzij de inspanningen van dr. Maurits Hassankhan. In een modern archiefgebouw aan de Jagernath Lachmonstraat worden de archieven ontsloten door goedopgeleide medewerkers onder leiding van nationaal archivaris Rita Tjien Fooh.
Regelmatig verschijnen er artikelen over archiefgerelateerde onderwerpen, geschreven door onderzoekers die de geschiedenis van Suriname willen belichten. Hilde zelf heeft inmiddels 150 artikelen gepubliceerd op de website van de Werkgroep Caraïbische Letteren (https://werkgroepcaraibischeletteren.nl/)
Onderzoek naar de Surinaamse geschiedenis
Recentelijk is ook een training georganiseerd voor een groep archiefmedewerkers, waarin ze hen aanmoedigde om onderwerpen uit de Surinaamse geschiedenis te verkennen. Van lemkitiki (limoentakje dat de kotomisi in hun mond hebben) tot aan Moengo, gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Elk onderwerp biedt een kans om meer te leren over de rijke geschiedenis van het land. Dr. Coen van Galen van de Radboud Universiteit heeft de medewerkers geholpen bij het vinden van bronnen voor hun onderzoek, wat zal resulteren in een publicatie van hun bevindingen.
Digitalisering en Ontsluiting
De samenwerking tussen dr. Hassankhan en Dr. Coen van Galen van de Radboud Universiteit heeft geleid tot de digitalisering van belangrijke archieven, waaronder de slavernijregisters. Dit is cruciaal voor nakomelingen van tot slaaf gemaakten die hun familiegeschiedenis willen reconstrueren. Voorheen was het moeilijk om verder terug te gaan dan 1863, het jaar waarin de emancipatie plaatsvond. Dankzij de ontsluiting van deze registers kunnen onderzoekers nu breder kijken en verbanden leggen tussen namen en plantages.
Symposium op Curaçao
Van 2 tot 6 december 2024 vond er een symposium plaats in het archief van Curaçao, waar onderzoekers samenkwamen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Hilde was aanwezig en benadrukte het belang van het luisteren naar de verhalen van mensen uit de voormalige koloniën. Presentaties over het belang van ontsluiting van bronnen benadrukten de noodzaak om de verhalen van mensen uit de voormalige koloniën te horen. Het gevaar bestaat dat de Europese perspectieven de narratieven van de betrokkenen overschaduwen.
Stamboomonderzoek op allesurinamers.org
De website www.allesurinamers.org, opgezet door de Stichting voor Surinaamse Genealogie, biedt een waardevolle bron voor iedereen die geïnteresseerd is in Surinaams familieonderzoek. Hilde wijst op het belang van deze site, die belangrijke bronnen verzamelt en een tienstappenplan biedt voor beginnende onderzoekers. Dit maakt het gemakkelijker om door de complexe gegevens heen te navigeren en de eigen stamboom te reconstrueren.
Op 16 december werd er een presentatie gegeven over stamboomonderzoek aan de Anton de Kom Universiteit. Pieter Bol, voorzitter van de SSG, deelde zijn expertise over genealogie en de beschikbare bronnen. Dit soort evenementen, net zoals de jaarlijkse Kon Makandra in Den Haag, toont de groeiende interesse in familiegeschiedenis onder Surinamers.
Verloren Gewaande Verhalen over Vrouwen
Hilde Neus, die ook onderzoek doet naar vrije vrouwen in de achttiende eeuw, ontdekte dat deze vrouwen vaak verrassende verhalen hebben nagelaten. De levens van deze vrouwen, die zowel kolonisten als vrije, gemanumitteerde zwarte en gekleurde vrouwen omvatten, bieden een nieuw perspectief op de geschiedenis van Suriname. Iets waar Our HERitage ook hun steentje aan bijdragen door onderzoek naar voormoeders in de Cariben te stimuleren en presenteren.